استاد ممتاز دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران درگذشت

27/04/94

دکتر مظفر بختیار ، استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، ایران‌شناس، فرهنگ‌شناس، فارسی‌پژوه، نسخه‌شناس و مترجم در روز جمعه 23 مرداد 1394 جان به جان­آفرین تسلیم کرد.  ایشان تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در مدارس ادب و سعدی در اصفهان به پایان رسانید و در سال 1342 شمسی در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران پذیرفته شد . وی دوره کارشناسی را با احراز رتبه اول به پایان رسانید. در سال 1347 در مقطع کارشناسی ارشد، رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران پذیرفته شد و این دوره را با احراز رتبه اول به پایان رساند و در سال 1355 به دریافت درجۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران نائل گردید . در سال ۱۳۷۵ به دلیل انجام فعالیت‌های فراوان و انتشار آثار مهم درباره چین‌شناسی و مطالعهٔ فرهنگ شرق دور از طرف دانشگاه پکن به‌عنوان استاد ممتاز دانشگاه پکن برگزیده و موفق به دریافت منشور ویژهٔ این دانشگاه گردید. مظفر بختیار، نخستین استاد خارجی است که این عنوان را در دانشگاه پکن دریافت کرده است. دکتر بختیار در تدوین اطلس تاریخی ایران به دو زبان فارسی و انگلیسی سهم عمده داشته و کتاب ایران او به شش زبان دنیا ترجمه شده‌است. همچنین کتاب «ایران پل فیروزه» از آثار وی، به شش زبان دنیا ترجمه شده ‌است. وی تألیف نی نامه اثر جامی، نفیس‌ترین نسخه هنری فارسی در جهان، که در انتشارات مرکز نشر دانشگاهی به چاپ رسیده را نیز در کارنامهٔ خود دارد. دکتر مظفر بختیار از سال 1369 به عنوان استاد اعزامی دانشگاه تهران در دانشگاه پکن به مدت 5 سال به تدریس در کرسی زبان و ادبیات فارسی و ادارۀ مؤسسة ایران­شناسی دانشگاه پکن پرداخت و نسلی از پژوهشگران زبان و ادبیات فارسی را در چین پرورش داد. بختیار همچنین از سال 1379 به عنوان استاد اعزامی دانشگاه تهران در دانشگاه هانکوک سئول کره جنوبی، به مدت 2 سال به تدریس در کرسی زبان و ادبیات فارسی پرداخت. بختیار در مدت تدریس در دانشگاه پکن، تحقیقات میدانی گسترده­ای را که مهم­ترین آن درباره کهن­ترین آثار راه ابریشم می­باشد به انجام رساند. مطالعات وی از اهمیت زیادی در حوزه تمدن چین و ایران و نیز میراث معنوی بشر برخوردار است و مورد توجه جهانی قرار گرفت. وی علاوه بر فعالیت­های علمی و پژوهشی، عهده­دار برخی خدمات اجرایی دانشگاهی مرتبط با موضوعات پژوهشی نیز بوده است.
برخی از آثار تألیفی مرحوم دکتر مظفر بختیار عبارتند از: نی نامه، فرقه‌های صوفیه در چین، فرهنگ چینی به فارسی (به ویراستاری وی)، کتاب ایران، شکوه ایران، علف (ترجمه)، آداب فتوت (ترجمه)، مجموعه آثار رضا عباسی، حیاة الطغرایی (به عربی).