استاد ممتاز دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران درگذشت

27/04/94

دكتر مظفر بختيار ، استاد دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران، ايران‌شناس، فرهنگ‌شناس، فارسي‌پژوه، نسخه‌شناس و مترجم در روز جمعه 23 مرداد 1394 جان به جان­آفرين تسليم كرد.  ايشان تحصيلات ابتدايي و متوسطه خود را در مدارس ادب و سعدي در اصفهان به پايان رسانيد و در سال 1342 شمسي در رشته زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه تهران پذيرفته شد . وي دوره كارشناسي را با احراز رتبه اول به پايان رسانيد. در سال 1347 در مقطع كارشناسي ارشد، رشته زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تهران پذيرفته شد و اين دوره را با احراز رتبه اول به پايان رساند و در سال 1355 به دريافت درجۀ دكترى زبان و ادبيات فارسي از دانشگاه تهران نائل گرديد . در سال ۱۳۷۵ به دليل انجام فعاليت‌هاي فراوان و انتشار آثار مهم درباره چين‌شناسي و مطالعهٔ فرهنگ شرق دور از طرف دانشگاه پكن به‌عنوان استاد ممتاز دانشگاه پكن برگزيده و موفق به دريافت منشور ويژهٔ اين دانشگاه گرديد. مظفر بختيار، نخستين استاد خارجي است كه اين عنوان را در دانشگاه پكن دريافت كرده است. دكتر بختيار در تدوين اطلس تاريخي ايران به دو زبان فارسي و انگليسي سهم عمده داشته و كتاب ايران او به شش زبان دنيا ترجمه شده‌است. همچنين كتاب «ايران پل فيروزه» از آثار وي، به شش زبان دنيا ترجمه شده ‌است. وي تأليف ني نامه اثر جامي، نفيس‌ترين نسخه هنري فارسي در جهان، كه در انتشارات مركز نشر دانشگاهي به چاپ رسيده را نيز در كارنامهٔ خود دارد. دكتر مظفر بختيار از سال 1369 به عنوان استاد اعزامى دانشگاه تهران در دانشگاه پكن به مدت 5 سال به تدريس در كرسي زبان و ادبيات فارسي و ادارۀ مؤسسة ايران­شناسي دانشگاه پكن پرداخت و نسلي از پژوهشگران زبان و ادبيات فارسي را در چين پرورش داد. بختيار همچنين از سال 1379 به عنوان استاد اعزامى دانشگاه تهران در دانشگاه هانكوك سئول كره جنوبي، به مدت 2 سال به تدريس در كرسي زبان و ادبيات فارسي پرداخت. بختيار در مدت تدريس در دانشگاه پكن، تحقيقات ميدانى گسترده­اي را كه مهم­ترين آن درباره كهن­ترين آثار راه ابريشم مي­باشد به انجام رساند. مطالعات وي از اهميت زيادي در حوزه تمدن چين و ايران و نيز ميراث معنوي بشر برخوردار است و مورد توجه جهاني قرار گرفت. وي علاوه بر فعاليت­هاي علمي و پژوهشي، عهده­دار برخي خدمات اجرايي دانشگاهي مرتبط با موضوعات پژوهشي نيز بوده است.
برخي از آثار تأليفي مرحوم دكتر مظفر بختيار عبارتند از: ني نامه، فرقه‌هاي صوفيه در چين، فرهنگ چيني به فارسي (به ويراستاري وي)، كتاب ايران، شكوه ايران، علف (ترجمه)، آداب فتوت (ترجمه)، مجموعه آثار رضا عباسي، حياة الطغرايي (به عربي).