امضاء تفاهم نامه دانشکده ادبیات با دانشگاه یاگولونیا کراکوف لهستان

27/2/96

امضاء تفاهم نامه دانشکده ادبیات با دانشگاه یاگولونیا کراکوف لهستان

به دعوت رسمی نماینده دانشگاه یاگولونیا کراکوف کشور لهستان، با حضور هیأت ایرانی بیستم اردیبهشت ماه (13 May 2017)تفاهم نامه‌ای مشترک بین دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و دانشگاه کراکوف، به امضا طرفین رسید. در این نشست دکتر حسن حضرتی (معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده ادبیات و علوم انسانی به عنوان نماینده رسمی دانشگاه تهران)، سیدعلی موجانی (رایزن فرهنگی ایران در برلن) و حامد کاظم زاده (نماینده مؤسسه نگارستان اندیشه) از ایران و خانم الیزابت گورسکا (رئیس دانشکده فیلولوژی و نماینده رسمی دانشگاه) و خانم آنا کراسنوولسکا (رئیس دپارتمان مطالعات ایرانی دانشکده فیلولوژی) حضور داشتند.
گروه مطالعات ایرانی دانشگاه کراکوف، با سابقه ترین و معتبرترین دپارتمان ایران شناسی در اروپا به شمار می‌رود و در حال حاضر با داشتن حدود ۴۰ نفر دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، از گروه‌های علمی فعال است که با علاقه و انگیزه بالا به تربیت دانشجو و پژوهشگر در این زمینه مشغول است و ضروری به نظر می‌رسد برای ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه تهران و دانشگاه کراکوف اقدامات جدی تر صورت گیرد.
با انجام هماهنگی‌های لازم در ایران و لهستان از سوی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، دانشکده فیلولوژی دانشگاه یاگولونیا، وزارت امور خارجه ایران و لهستان، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برلن و تلاش مؤسسه نگارستان اندیشه، به لطف الهی مقدمات توسعه همکاری‌های علمی و آموزشی با امضای تفاهم نامه فراهم گردید.
در این نشست رئیس دانشگاه کراکوف ضمن خوشامدگویی به هیأت ایرانی اعلام آمادگی این دانشگاه را در خصوص همکاری‌های مشترک با دانشگاه تهران اعلام کرد. ابتدا دکتر حضرتی، ضمن ابراز خرسندی از حضور در این نشست، به تشریح برنامه‌های دانشگاه تهران در راستای توسعه هر چه بیشتر همکاری‌های علمی بین المللی پرداخت و یادآور شد که دانشکده ادبیات و علوم انسانی به عنوان دانشکده‌ای با جایگاه معتبر بین المللی در حوزه علوم انسانی و ایرانشناسی، در تلاش است تا همکار های نزدیک تری با مراکز و دپارتمان‌های ایران شناسی در دنیا برقرار نماید. یکی از این دپارتمان‌ها که مورد توجه قرار گرفته است، گروه مطالعات ایرانی دانشگاه یاگولونیا می‌باشد. پیش تر، دانشکده ادبیات پذیرای دانشجویان لهستانی بوده است. از میان فارغ التحصیلان برجسته این حوزه می‌توان به حضور ایران شناسان برجسته ای همچون مارک اسموژینسکی و آنا کراسنوولسکا در دوره‌های بلند مدت آموزشی دانشکده اشاره کرد، که این ایشان منشأ خدمات ارزنده‌ای در توسعه مطالعات ایرانی و تربیت دانشجویان ایران شناس در لهستان بوده‌اند. با این تفاسیر ضروری به نظر می‌رسد تا راهکارهای توسعه و همکاری‌های علمی- آموزشی، مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد، چرا که در حال حاضر حضور دانشجویان لهستانی در دانشگاه تهران رو به کاهش دارد و در حال حاضر فقط یک نفر از این کشور در این دانشگاه مشغول به تحصیل می‌باشد، این در حالی است که در چند دهه گذشته این تعداد چند برابر بوده است.
در ادامه نشست، خانم پروفسور الیزابت گورسکا و خانم آنا گراسنوولسکا ضمن ابراز خوشحالی و استقبال از توسعه همکاری‌های فیمابین، برای تسهیل و گسترش مناسبات علمی- آموزشی بر عدم وجود تفاهم نامه رسمی به عنوان مانع اصلی تاکید داشتند. ایشان در ادامه اظهار داشتند، این دانشکده متشکل از دپارتمان‌های زبان‌های مختلف زنده و مرده دنیا است، که می‌تواند پذیرای دانشجویان علاقمند دانشگاه تهران باشد. بر حسب علایق و حوزه مطالعاتی، دانشجویان ایرانی می‌توانند دوره‌های آموزشی کوتاه و بلندمدت را با در اختیار گرفتن خوابگاه بصورت رایگان بگذرانند. در همین راستا، اگر دانشگاه تهران بتواند حتی الامکان برای دانشجویان ایران شناس لهستانی بورس تحصیلی اعطا کند، با استقبال چشمگیری مواجه خواهیم شد، زیرا بخش مهم مشکل اعزام دانشجو، عدم توان مالی آنان است.
در پایان نشست، ضمن توافق دو طرف برای برگزاری همایش مشترک به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد مهاجرت لهستانی‌ها به ایران در جنگ جهانی دوم، در سال جاری به میزبانی دانشگاه تهران، تفاهم نامه همکاری‌های مشترک دانشگاهی به امضای نمایندگان دو طرف رسید.
بعد از ظهر همان روز، طی مراسمی با حضور جناب آقای مهمان پرست، سفیر ایران در لهستان، مسئولان و دانشجویان دانشکده فیلولوژی دانشگاه کراکوف، از تفاهم نامه رونمایی شد. این مراسم با سخنرانی آقایان مهمان پرست (سفیر ایران در لهستان)، دکتر حسن حضرتی، خانم پروفسور آنا کراسنوولسکا همراه بود. آقای سفیر از مناسبات نزدیک اقتصادی خبر داد که از طریق برنامه‌های بلندمدت دو کشور صورت می‌پذیرد. سایر سخنرانان نیز بر علاقمندی طرفین جهت گسترش همکاری‌های علمی- آموزشی تاکید و امضای تفاهم‌نامه را گامی مؤثر در پیشبرد این هدف ارزیابی کردند.