افتتاحیه سومین همایش بین المللی باستان شناسان جوان

11/8/96

افتتاحیه سومین همایش بین المللی باستان شناسان جوان

دکتر احمد آبادی نیلی: باستان شناسی علمی است که مرزهای سیاسی را بر می‌دارد.

مراسم افتتاحیه سومین همایش بین المللی باستان شناسان جوان هفتم آبانماه ۱۳۹۶ با حضور جمعی از اندیشمندان، اساتید و علاقمندان این حوزه در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد. در ابتدای مراسم دکتر ابوالحسن امین مقدسی رئیس دانشکده ادبیات، ضمن خیر مقدم به مهمانان و تقدیر از جوانان پرتلاش باستان شناس، از قول نبی اکرم (ص) ایرانیان را طالب علم و حقیقت تا ثریا دانست، که آمده‌اند تا پیام پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک را به جهانیان اعلام کنند و مرزهای باشکوه علم را گسترده‌تر گردانند. در ادامه دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران، با ابراز خرسندی از این فعالیت قابل تقدیر، برگزاری این همایش را از دو جنبه مهم برشمرد. ایشان با اشاره به موضوع همایش گفت: نگاه اول بحث میراث فرهنگی ایران و پرداختن به تاریخ این تمدن بزرگ و غرورآفرین است که نباید در بستر واقعیت دست خوش بازی‌های سیاسی شود. وی با اشاره به تقلید فرهنگی گفت: ما دچار تأخیر فرهنگی هستیم که در طولانی مدت یک ملت را به تقلید فرهنگی وا می‌دارد. بدین معنی که ابتدا در پی شناخت فرهنگ و پیشینه خودمان نیستیم، بلکه بعد از رخ دادن حادثه‌ای واکنش نشان می‌دهیم و در پی معرفی و شناساندن و ثابت کردن خویش برمی آییم. دکتر سرسنگی در ادامه با اشاره به همکاری دانشگاه زابل با دانشگاه تهران برای برگزاری این همایش، از جمله وظایف دانشگاه تهران را آماده کردن جوانان برای محیط کار بعد از فراغت از تحصیل برشمرد و از این مهم بعنوان یکی از اهداف مهم دانشگاه تهران یاد کرد. ایشان برگزاری این همایش توسط دانشجویان جوان را از نمودهای پر افتخار این مسئله دانست و ابراز امیدواری کرد که تأخیرهای فرهنگی را با چنین تدبیرهایی جبران کنیم. سخنران سوم مراسم دکتر محمد نیلی احمدآبادی رئیسه دانشگاه تهران بود. ایشان با تقدیر از عملکرد دانشجویان این حوزه از باستان شناسی بعنوان علمی که مرزهای سیاسی را بر می‌دارد، نام برد که نه تنها مرور گذشته، بلکه آموخته‌های ارزشمندی برای آیندگان را در بر دارد. ایشان توسعه فعالیت‌های بین المللی را از اهداف مهم دانشگاه برشمرد و تاکید کرد قطعاً این برنامه که با محوریت دانشجویان ایرانی و حضور اندیشمندان بین المللی برگزار شده، از جلوه‌های درخشان این همایش است. در ادامه دکتر موسی بهلولی رئیس دانشگاه زابل، ضمن دعوت از برگزار کنندگان همایش برای همکاری‌های بیشتر، لازمه بررسی مفاهیم و مباحث باستان شناسی را نگاهی جامع و فراملی و فراسیاسی و فرا اقتصادی دانست. سخنران بعدی مراسم دکتر حکمت اله ملاصالحی استاد گروه باستان شناسی دانشکده ادبیات، از همایش بعنوان خرمنی از تلاش‌ها و پی گیر‌ی های نفس گیر انجمن علمی باستان شناسی دانشگاه تهران و دیگر دانشگاه‌ها یاد کرد که کارنامه زرین و درخشان دیگری از همت جوانان است. ایشان باستان شناسی را از بنیادی‌ترین تحولات عصر حاضر برشمرد و که با بسیاری از علوم دیگر رابطه تنگاتنگ دارد. وی از نگاه غیر حرفه‌ای و سلیقه‌ای بدون طرح و برنامه نسبت به باستان شناسی انتقاد کرد. آخرین سخنران این مراسم دکتر بهروز عمرانی سرپرست پژوهشگاه باستان شناسی بود. ایشان باستان شناسی را از معارف جوان بشری در عصر حاضر دانست که در این بین، باستان شناسی ایران جوان‌تر بوده که همین امر می‌تواند مجالی باشد برای درخشش باستان شناسان جوان ما.