سخنرانی مطالعات باستانشناسی استان کردستان

6/12/96

گزارش مطالعات باستان شناسی استان کردستان با محوریت مطالعات صورت گرفته در مریوان

نشست تخصصی بررسی مطالعات باستان شناسی انجام شده استان کردستان - با محوریت مطالعات صورت گرفته در مریوان- دوشنبه هفتم اسفند ۱۳۹۶ با حضور اساتید، دانشجویان و علاقمندان این حوزه و هیأت حفاری آقایان دکتر حسن کریمیان، دکتر موچشی و آقای معصومیان در تالار کمال دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.

در ابتدا دکتر حسن کریمیان سرپرست هیأت حفاری ضمن بیان علت انتخاب منطقه مطالعاتی، با تاکید بر اهمیت محوطه برای کاوش به تشریح یافته‌های فرهنگی پرداخت. وی ابراز داشت: بعد از عقد تفاهم نامه همکاری مشترک ده ساله بین میراث فرهنگی استان کردستان و دانشگاه تهران، کاوش این محوطه آغاز گردیده است. ایشان علت اصلی انتخاب این منطقه را اهمیت فرهنگی و حضور چند صد ساله خاندان اردلان در آن و نقش آنها در گسترش و فرهنگ اسلامی در این منطقه و مناطق همجوار دانست و از تخریب انسانی بسیار گسترده در چند دهه گذشته توسط افراد حقوقی و حقیقی به شکل‌های مختلف همچون؛ طرح توسعه دانشگاه آزاد آن شهر، برداشت نامتعارف از معدن سنگ، ساخت و ساز پراکنده از طرف سازمان‌ها و نهادهای دولتی و نیز خاکبرداری افراد سودجو و غیر مجاز سخن گفت. در ادامه دکتر کریمیان به اهمیت استراتژیک محوطه و جایگاه ویژه آن در غرب ایران و محیط گردشگری فرهنگی منحصر بفرد آن که منجر به اشتغال پایدار در منطقه می‌شود، اشاره داشت.

وی با بیان اصول اولیه و بنیادی کاوش (مقدمات، تأمین هزینه‌ها، جا و مکان کاوش، ثبت و ضبط و مستند سازی و معرفی یافته‌ها و...) بر لزوم تشکیل کارگروه‌هایی برای واکاوی و نیز معرفی همه‌جانبه یافته‌های فرهنگی در حوزه رسانه و تبلیغات تاکید کرد و اظهار داشت: یکی از اتفاقات تأثیرگذار این کاوش، آموزش یافته‌ها توسط کارشناسان محل برای اقشار مختلف مردم، اعم از دانش آموزان و دانشجویان بوده است.

در ادامه‌ی نشست آقای محمودی مشاور نماینده مجلس شهر مریوان، در سخنان خود از حمایت همه جانبه مسئولین استان از همکاری دانشگاه تهران با میراث فرهنگی کردستان خبر داد و بر پشتیبانی لجستگی این کار فرهنگی تاکید داشت. دکتر موچشی از اعضای هیأت حفاری، گزارش مفصلی از بررسی می‌دانی باستان شناسی منطقه ارائه کرد و گفت: این منطقه از عصر پارینه سنگی تا دوره‌های معاصر دارای آثار ارزشمند فرهنگی بوده است و در دنیا کمتر منطقه‌ای وجود دارد که این چنین نشانه‌های فرهنگی پیوسته‌ای داشته باشد. در پایان جلسه آقای معصومیان دانشجوی دکتری رشته باستان شناسی گزارش مفصلی از یافته‌های قومیتی باستان شناسی در این منطقه ارائه کرد.