نقد و بررسی کتاب ( راه بی سرانجام )

27/8/97

گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار می‌کند:

نقد و بررسی کتاب راه بی سرانجام (سرگذشت آسوریان در جنگ جهانی اول)

به مناسبت یکصدمین سالگرد پایان چنگ جهانی اول، جلسه نقد و بررسی کتاب راه بی سرانجام (سرگذشت آسوریان در جنگ جهانی اول) با حضور آقایان کاوه بیات، پژوهشگر برجسته تاریخ معاصر، و احسان هوشمند پژوهشگر مطالعات قومی، و نویسنده کتاب روز، سه شنبه ۲۹ آبان ۹۷ از ساعت ۱۵ در تالار استاد اقبال آشتیانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار می‌شود.

جنگ جهانی اول یکی از مهم‌ترین مقاطع تاریخ معاصر ایران است که پس از گذشت صدسال بخش قابل توجهی از وقایع و رخدادهای مرتبط با آن همچنان ناگفته و نانوشته باقی مانده‌اند. سرگذشت آسوریان در ایران و عثمانی در این مقطع تاریخی در همین‌زمره قرار می‌گیرد. کتاب «راه بی‌سرانجام» با هدف گذار از روایت‌های یک‌جانبه از سرگذشت آسوریان ایران در جنگ جهانی اول اقدام به بهره‌گیری از اسناد و منابع گوناگون کرده است؛ چنان‌که ضمن بهره‌گیری از آثار مورخان و شخصیت‌هایی چون احمد کسروی، رحمت‌الله معتمدالوزاره، رحمت‌الله توفیق، محمد تمدن، امین الشرع خویی، علی دهقان و احمد کاویانپور به سراغ اسناد وزارت امور خارجه و آرشیو ملی ایران، اسناد وزارت خارجه بریتانیا، روزنامه‌های آن‌دوره، نوشته‌های آسوریان، یادداشت‌های مسیونری‌های اروپایی و آمریکایی و پژوهش‌های جدید نویسندگان آسوری و غربی رفته است. «راه بی‌سرانجام» متشکل از یک مقدمه، پنج فصل و سه پیوست است و در قالب آنها به موضوعاتی همچون ظهور ناسیونالیسم در میان آسوریان، نقش افسران بریتانیایی در تشکیل قوای مسلح مسیحی، چگونگی وقوع جنگ بین مسلمانان و مسیحیان در ارومیه، و ماجرای قتل مارشیمون، رهبر آسوریان، پرداخته است. نویسنده کتاب، سیروان خسروزاده، دانش‌آموخته مقطع کارشناسی ارشد گرایش تاریخ آسیای مرکزی و قفقاز دانشگاه تهران، کوشیده است گزارشی مستند و در عین حال نوآورانه از بخشی از رخدادها و تحولات سال‌های جنگ جهانی اول در صفحات شمال غرب ایران ارائه کند.