گزارش برگزاری همایش در جستجوی خانه دوم

1/9/96

همایش ((در جستجوی خانه دوم)) ویژه هفتاد و پنجمین سلگرد مهاجرت لهستانی در جنگ جهانی دوم به ایران

همایش ((در جستجوی خانه دوم)) ویژه هفتاد و پنجمین سالگرد مهاجرت لهستانی ها در جنگ جهانی دوم به ایران، با حضور دکتر محمود نیلی احمد آبادی رئیس دانشگاه تهران، خانم دکتر اشرف بروجردی مشاور رئیس و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، خانم آنا ماریا آندرس معاون نخست وزیر جمهوری لهستان، دکتر ابوالحسن امین مقدسی رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی، خانم پاتریسیا اوزجان کارولوسکا کاردار سفارت جمهوری لهستان در تهران، سی ام آبانماه ۱۳ ج۶ در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.

در این همایش دکتر نیلی احمدآبادی، با خوشامدگویی به مهمانان مراسم بویژه خانم آندرس معاون نخست وزیر کشور لهستان، از جنگ بعنوان بلایی نام برد که بشر به دست خود نازل می‌کند که با خودش نابودی و ویرانی به همراه دارد. ایشان نقش دو ملت بی طرف ایران و لهستان را در جنگ جهانی دوم مشابه توصیف کرد: دو ملت صلح طلب که با فرهنگ غنی خود سعی داشتند از جنگ دور بمانند ولی خوی تجاوزگری دیگران آنان را درگیر جنگ و مصائب بعد از آن کرد.

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به سخن شاعر لهستانی آدام ویسکویچ، که حیات ملت لهستان را به زندگی عیسی مسیح تشبیه کرده است، از مهاجران بعنوان مردمانی که به سرزمینی ناشناخته آمدند یاد کرد. در این سفر که سفر مرگ و زندگی لهستانی‌ها بشمار می‌رفت، آنان به ساحل امن ایران رسیدند. ایرانیانی که خود درگیر مشکلات زمانه جنگ بودند پذیرای مهاجران لهستانی شدند و با پاسداشت شعائر اسلام و تکیه بر فرهنگ و تمدن غنی، در زمانه محنت حق را از باطل تشخیص دادند، و این چیزی نبود جز عمل به سخن نبی اکرم (ص): هر کسی پیروان ادیان الهی که در پناه اسلام هستند را آزار برساند، مرا آزار رسانده است.

وی با اشاره به نمایشگاه عکس برگزار شده در همایش گفت: عکس‌ها گویاترین اسناد بدون تحریف و واسطه است که با مخاطب سخن می‌گوید. در بعد فرهنگی مهمترین ارتباط ایرانیان با تجدد و دنیای غرب تا آن زمان این مهاجرت بود که با تأسیس انجمن مطالعات ایرانی در لهستان و چاپ کتاب مصور ((لهستان اطلاعاتی از گذشته تا حال)) تقویت شد.

همچنین ایشان به توصیف و گسترش دیپلماسی علمی در دانشگاه تهران پرداخت و گفت: یکی از مهمترین فضاهایی که صلح و دوستی برای ملت‌ها به ارمغان می‌آورد مراکز دانشگاهی ست و امیدواریم برگزاری این چنین نشست‌هایی بتواند مقدمه‌ای برای تعاملات بیشتر علمی – فرهنگی دو کشور ایران و لهستان باشد.

در ادامه دکتر حامد کاظم زاده قائم مقام مؤسسه فرهنگی نگارستان اندیشه، گزارش اجمالی از همکاری بخش‌های مختلف برای برگزاری این نشست ارائه کرد و از مساعدت و همفکری دکتر امین مقدسی رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی، کمیته اجرایی و علمی همایش تقدیر و قدردانی نمود. دکتر کاظم زاده با اشاره به انتخاب و داوری ۵۰ مقاله از بین ۷۰ مقاله رسیده به دبیرخانه همایش ضمن توضیح در خصوص چگونگی ارائه آنها، از نمایش دو فیلم مستند مادام و مرثیه گمشده با موضوع مهاجران لهستانی و رونمایی از کتاب ((تعاملات فرهنگی و تاریخی ایران و لهستان)) خبر داد. وی در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد غبار فراموشی از تجربه دو ملت زدوده شود و خاطرات زیبای گذشته تجدید گردد.

دکتر اشرف بروجردی معاون رئیس جمهور، سخنران دیگر این همایش بود که در سخنانی نیاز جوامع امروزی را توسعه و گسترش دیپلماسی فرهنگی توصیف کرد. ایشان با اشاره به سخن حضرت امیر (ع) ((بهترین سرزمین، سرزمینی است که تو را در خود جای می‌دهد))، توسعه و مناسبات فرهنگی بین ایران و لهستان را یکی از راه گشاترین فرصت‌ها حتی برای مناسب‌های سیاسی دانست، و بر این نکته تاکید که این توسعه نباید باعث دور شدن ملت‌ها از فرهنگ اصیل خودشان باشد و باید مقدمه‌ای برای صلح و دوستی و تعاملات انسانی بیشتر شود.

همچنین در این همایش دکتر ابوذر ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، از واقعه تاریخی و بلوای نان در تهران یاد کرد و گفت: مهاجرت ۱۵۰ هزار لهستانی در سال ۱۳۲۱ شمسی، مصادف با مشکلات جدی معیشتی در ایران آن زمان بود. وجود مشکلات سخت و طاقت فرسا در زمانه جنگ، نتوانست فرهنگ غنی و نگاه دینی این مردمان نجیب را کمرنگ کند و آنان با روی گشاده، در زمان تنگدستی نگاه انسان دوستانه خود را تقدیم مهاجران کردند.