برگزاری سی‌امین سالگرد مرکز کرمان‌شناسی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران

10/11/97

مرکز کرمان شناسی در سال ۶۸ با پیشنهاد جمعی از نام آوران و شخصیت‌ها علمی و فرهنگی در محل مرکز اسناد ملی کرمان تأسیس شد و نخستین مرکزی بود که سه دهه قبل و پیش از تأسیس بنیاد ایران‌شناسی و مراکز تابعه‌ی آن در استان‌ها و شهرهای مختلف تأسیس شد و تا امروز ده‌ها عنوان کتاب، نشریه، برنامه‌ها و همایش‌های ملی و منطقه‌ای به همت آن عرضه شده است. به همین مناسبت در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ و هم‌زمان با سی‌سالگی مرکز کرمان‌شناسی، برنامه‌هایی در دانشگاه شهید باهنر کرمان و دانشگاه تهران تدارک دیده شده تا ضمن معرفی کرمان، از دیدگاه و نقطه‌نظر اندیشمندان برای تقویت فعالیت‌ها و عرضه‌ی ظرفیت‌های استان کرمان در سطح ملی و بین‌المللی استفاده شود.

در همین راستا نشستی ۸ بهمن ماه با حضور استاد سیدمحمدعلی گلاب‌زاده رئیس مرکز کرمان‌شناسی و جمعی از مدیران فرهنگی استان در دبیرخانه همایش‌ها و همکاری‌های علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و با هدف بررسی ابعاد برنامه‌ها و تعیین زمان و مکان دقیق برگزار شد. این جلسه با حضور آقایان علی شهیدی (دبیر کمیته ایران‌شناسی دانشکده) حسین شهابی (مشاور فرهنگی شهردار و دبیر اجرایی برنامه)؛ غلامرضا فرخی (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان)؛ داریوش قنبری ننیز (دبیر نشست‌های علمی)؛ آقای نگینی (مسئول بخش بین‌الملل برنامه)؛ عابد شیخ‌بهایی (دبیر انجمن مردم‌نهاد کرمانی‌های مقیم مرکز) و سرکار فاطمه خانم امینی‌زاده همراه بود.

در ابتدا آقای گلاب زاده، از اهداف اصلی این برنامه نشان دادن خدمات و فعالیت‌های مرکز کرمان شناسی و تأثیر آن در فرهنگ ایرانی یاد کرد. به گفته‌ی وی مرکز کرمان‌شناسی تاکنون ۳۰۰ عنوان کتاب در زمینه‌های مختلف برای معرفی و شناخت استان منتشر کرده است. گلاب زاده گفت: در مرکز همواره تلاش شده تا ارتباط خوبی با افراد و شخصیت‌های برجسته‌ی علمی و فرهنگی برقرار شود و از کمک آنها در پیشبرد برنامه‌ها استفاده شود. وی ابراز امیدواری کرد که برگزاری برنامه با همراهی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به پیشبرد این اهداف کمک کند.

دکتر وحید قنبری ننیز در توضیحات کوتاهی از تلاش‌های انجام شده برای حضور چهره‌های علمی و دانشگاهی در برنامه‌های کرمان و تهران یاد کرد.

در ادامه حسین شهابی، توضیحاتی درخصوص محورهای اصلی این برنامه ارائه کرد و استفاده از ظرفیت دانشگاه تهران را برای معرفی هر چه بهتر کرمان مغتنم شمرد. وی برپایی نمایشگاه عکس و اسناد تاریخی و غرفه‌های صنایع دستی و هنرهای بومی، برگزاری نشست‌های تخصصی و ادبی و برپایی سیاه‌چادر عشایری را از جمله برنامه‌های هفته‌فرهنگی کرمان عنوان کرد.

آقای نگینی بر شناسایی و توجه به شخصیت‌های جهانی کرمان نظیر پروفسور یحیی کمالی‌پور تاکید کرد و گفت: تلاش برای جلب توجه سفارت‌خانه‌ها، انعکاس برنامه‌ها به زبان‌های مختلف، استفاده از فضای مجازی و پتانسیل آژانس‌های مسافرتی از کارهای مهم برای هر چه بهتر برگزار کردن این برنامه است.

در ادامه، عابد شیخ‌بهایی با اشاره به تعداد پرشمار کرمانی‌های مقیم تهران، ظرفیت این افراد را برای همراهی و حمایت از برنامه‌های هفته‌ی فرهنگی مثبت ارزیابی کرد. وی از وجود کمیته‌های متعدد نظیر هوانوردان، دریانوردان، روحانیان و. در جامعه‌ی کرمانی‌ها خبر داد و حضور آنها در این برنامه را فرصتی مغتنم دانست.

غلامرضا فرخی از آمادگی اداره میراث فرهنگی کرمان برای برپایی نمایشگاه‌های تخصصی و غرفه‌های صنایع و هنرهای بومی کرمان خبر داد و افزود برای حضور و اسکان هنرمندان و صنعت‌گران کرمانی با هدف ارائه آثار و اجرای زنده‌ی هنر خود، برنامه‌ریزی شده است.

دکتر علی شهیدی دبیر کمیته ایران‌شناسی دانشکده ادبیات و مسئول دبیرخانه همایش‌ها و همکاری‌های علمی با توضیح اولویت‌ها و برنامه‌های آتی دبیرخانه، دوم تا چهارم اردیبهشت سال آینده را برای برگزاری این برنامه پیشنهاد داد که با موافقت اعضاء همراه بود. وی گفت: با توجه به استقرار رشته ایران‌شناسی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، برگزاری چنین برنامه‌هایی برای ما اولویت دارد. همچنین درباره ظرفیت‌های فرهنگی، علمی و اجرایی دانشگاه نظیر سالن‌های همایش و فضاهای نمایشگاهی توضیح داد و برای هریک از ایده‌ها فضای مناسبی را پیشنهاد کرد. در ادامه، صادق حیدری‌نیا دیگر عضو دبیرخانه درباره برنامه‌هایی نظیر برگزاری کارگاه عروسک‌سازی و بازی‌های بومی کرمان برای کودکان در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران پیشنهاداتی ارائه کرد که مقرر شد این برنامه در تاریخ پنجم اردیبهشت‌ماه به عنوان آخرین روز فعالیت‌ها در باغ نگارستان برگزار شود. در پایان جلسه، اعضا به اتفاق دکتر شهیدی بازدیدی از دانشگاه تهران انجام دادند.