گزارش افتتاحیه کنفرانس بین المللی ایران در گذار

26/9/97

مراسم افتتاحیه کنفرانس بین المللی دو روزه ایران در گذار با محوریت بررسی تحولات ایران از آستانه مشروطیت تا پایان قاجاریه، همکاری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، انجمن ایران شناسی فرانسه، مؤسسه نگارستان اندیشه و مؤسسه فرانسوی مطالعات آناتولی، ۲۶ آذر ماه ۹۷ با حضور جمعی از استادان برجسته در تالار اقبال برگزار شد.

در نشست افتتاحیه این کنفرانس، دکتر حسن حضرتی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده ادبیات و علوم انسانی ضمن خوشامدگویی به مدعوین، برگزاری این نشست تخصصی را چند هفته بعد از سخنرانی دکتر پی یر بریان تاریخدان برجسته فرانسوی، به فال نیک گرفت و ابراز امیدواری کرد این چنین همکاری‌های مشترک با انجمن علمی ایران شناسی فرانسه مستمر باشد.

سخنران بعدی آقای ژان کریستف بونته رایزن همکاری‌های علمی سفارت فرانسه در ایران بود. ایشان برگزاری این کنفرانس را در چهارچوب همکاری‌های علمی و دانشگاهی برشمرد و گفت: شروع همکاری‌های دانشگاهی بین ایران و فرانسه محصول تشکیل اولین کمیته مشترک علمی ایران و فرانسه در سال ۲۰۱۷ بوده است و در ادامه با ملاقات وزیر علوم تحقیقات و فناوری ایران و همتای فرانسوی در ژوئن گذشته، گسترش یافته است. محوریت اصلی این همکاری‌ها گسترش روابط در زمینه‌های علمی، تحقیقاتی و فناوری است، که در آن هدف اصلی همکاری‌های دو جانبه کشور زیبای شما و فرانسه برای مودت و دوستی ست. ایشان در پایان سخنان خود از حضور آقای دنی هرمان رئیس انجمن ایران شناسی فرانسه در این نشست ابراز خرسندی نمود.

در ادامه دنی هرمان رئیس انجمن ایران شناسی فرانسه، با اشاره به مراحل گذرانده شده برای برگزاری این مراسم گفت: این مهم حاصل ساعت‌ها تعامل سازنده و برنامه ریزی های دقیق بوده است. محوریت اصلی این کنفرانس تاریخ و تاریخ نگاری در عصر مشروطه بوده است که از موضوعات قابل توجه آن دوران می‌باشد و این نشست‌ها مقدمه‌ای ست برای تمرکز بر برخی از دوره‌های تاریخ عثمانی و در ادامه برگزاری کنفرانس تخصصی در سال ۲۰۱۹ در استانبول. دنی هرمان در ادمه سخنان خود به ایجاد تعامل سازنده بین فرهیختگان و جوانان اشاره کرد و افزود: یکی از مهمترین اهداف بلند مدت انجمن ایران شناسی فرانسه، تعامل با بزرگان تخصص‌های گوناگون از جمله فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. وی تعامل سازنده در حوزه‌های مختلف را عامل مؤثری برای حمایت و پشتیبانی کارگروه باستان شناسی فرانسوی، حمایت و پشتیبانی از پروژه فلسفه اسلامی و گرایش فلسفه ایران در عصر صفویه و بروز رسانی کتابخانه در حوزه تاریخ، اسلام شناسی و ادبیات دانست.

دکتر علی شهیدی عضو هیأت علمی گروه فرهنگ و زبان شناسی و دبیر اجرایی این کنفرانس سخنران بعدی این افتتاحیه بود. ایشان فعالیت دبیرخانه دائمی همایش‌ها و همکاری علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی در سه ماه آغاز تأسیس، را مفید و سازنده ارزیابی کرد و گفت: این امر میسر نمی‌شد مگر با حمایت رئیس دانشکده جناب آقای دکتر غلامحسین کریمی دوستان و دکتر حسن حضرتی رئیس کمیته ایران شناسی که مرکزیت کلیه فعالیت‌های حوزه ایران شناسی در کشور را برعهده دارد. دکتر شهیدی گفت: بیش از ۱۰۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده است که چکیده‌ای از مقالات برگزیده چاپ و در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد. ایشان در پایان سخنان خود با قدردانی از حمایت دانشجویان برای برگزاری این کنفرانس، ضمن اشاره به طرح کاشی‌های به کار رفته در طراحی پوستر کنفرانس گفت: امید است بتوانیم نام و یاد استادان فرهنگ و هنر این دوره از تاریخ ایران زمین را زنده کنیم.

در پایان نشست دکتر داریوش رحمانیان عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشکده ادبیات با نگاهی اجمالی به موضوع اصلی کنفرانس، در این خصوص نگاه کلی و مقدمه‌ای را ارائه نمود.