گزارش نشست تخصصی ایران شناسی

17/10/97

نشست تخصصی «گفتگوی ایران‌شناسی» همراه با رونمایی از پایگاه اینترنتی «انجمن ایران‌شناسی»، دهم دی‌ماه ۹۷ با حضور استادان، صاحب نظران و علاقمندان به این حوزه در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد.

در ابتدا دکتر محمود جعفری دهقی؛ عضو هیأت علمی گروه فرهنگ و زبانهای باستانی و رئیس هیأت مدیره انجمن ایران‌شناسی در باره مفهوم ایران‌شناسی سخن گفت و به تشریح اهداف انجمن پرداخت.

در ادامه مهندس محمدرضا سحاب؛ رئیس هیأت مدیره مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب و عضو هیأت مدیره انجمن ایران‌شناسی در خصوص لزوم شناخت مشکلات روز ایران با تکیه بر آثار به جا مانده از بزرگان سخن گفت و بر پیگیری مساله خشکسالی و آب تاکید کرد.

دکتر طهمورث ساجدی صبا؛ استاد زبان و ادبیات فرانسوی دانشکده زبان‌ها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران و نایب رئیس هیأت مدیره انجمن، آغاز کاربرد واژه ایران‌شناسی را از مجله‌ای به این نام از ویلهلم گایگر آلمان حدود سال ۱۹۰۰ دانست و گفت این اتفاق توسط ابراهیم پورداود رقم خورده است. وی سپس از تمرکز شرق‌شناسی انگلستان بر ایران و فرانسه بر مصر خبر داد و افزود ایران‌شناسی فرانسه با آنتیل دو پرون آغاز می‌شود.

دکتر جان‌اله کریمی مطهر؛ استاد زبان و ادبیات روسی دانشگاه تهران، تأسیس انجمن و رونمایی از وبگاه را دو رخداد مهم دانست و افزود: «اگر ما به صورت حلقه‌ها و شبکه‌های علمی و با برنامه فعالیت نکنیم، از قافله مطالعات دنیا عقب می‌افتیم.» و در ادامه گفت: آغاز ایران‌شناسی روس‌ها را راه‌اندازی انجمن مطالعات آسیایی در سال ۱۸۱۱ و در سن‌پترزبورگ بوده است. وی این انجمن را مرجعی مهم و شبکه‌ای اجتماعی از نخبگان برشمرد و تاکید کرد: «پس از فروپاشی اتحاد شوروی، ارتباط و اطلاع ما از مطالعات ایران‌شناختی در روسیه رفته رفته کم شده‌است.» و در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد با تشکیل کمیته مطالعات ایران‌شناسی روسیه در انجمن، اطلاعات ما از ایران‌شناسی معاصر روسیه افزایش یابد.

دکتر سید سعید فیروزآبادی؛ استاد زبان و ادبیات آلمانی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و خزانه‌دار انجمن ایران‌شناسی دو دیدگاه برای ایران‌شناسی مطرح نمود؛ وی گفت: «در خارج از ایران، هر چه در باره ایران بگویند، ایران‌شناسی است. اما در درون ایران با خودشناسی روبرو هستیم، برای همین امر باید خود و دیگری را بشناسیم. هویت ایرانی بسیار فراتر از مرزهای ایران است. این همان چیزی است که برای جهانی شدن، به آن نیازمندیم. تصویر ناقص و نادرست از ایران را ما باید اصلاح کنیم.»

دکتر علی شهیدی؛ عضو هیأت علمی گروه فرهنگ و زبانهای باستانی و گروه ایران‌شناسی با ارائه مقاله‌ای به تعریف و تفاوت رشته ایران‌شناسی در داخل و خارج کشور پرداخت و ویژگی‌های پژوهشگر ایران‌شناسی را برشمرد.

دکتر فرهاد تهرانی؛ مهندس عمران، بنیانگذار درس سازه‌های سنتی در دانشگاه‌های ایران و عضو انجمن ایران‌شناسی میهمان ویژه همایش بود. ایشان که به خاطر مرمت سه اثر مهم تاریخی بازار تبریز (وسیع‌ترین بنای سرپوشیده جهان)، میدان نقش جهان اصفهان و بافت تاریخی یزد برنده سه جایزه جهانی شده است، نخست در باره باغ‌های ایرانی بخصوص باغ‌های شهر تهران سخن گفت و از نگارش کتاب «اسناد منتخب وزارت امور خارجه» که حاوی نقشه‌هایی از سراسر ایران (از جمله خلیج فارس) در دوره ناصرالدین شاه قاجار خبر داد.

سپس دکتر محمود جعفری دهقی رئیس هیأت مدیره انجمن ایران‌شناسی از وبگاه این انجمن به نشانی anjomaneiranshenasi.ir رونمایی و آن را معرفی نمود. در پایان با سوالات حاضرین پاسخ داده شد و پیشنهاد شد درس ایران شناسی به لیست واحدهای درسی در دبیرستان و دانشگاه‌ها اضافه شود. نشست با خوانش غزل میهنی «برای ایران» به پایان رسید.