اخبار و رویداد ها اخبار و رویداد ها

رویارویی ایران و پرتغال در خلیج فارس و تأثیر آن بر تحولات جهانی در قرن هفدهم

گزارش نشست رویارویی ایران و پرتغال در خلیج فارس و تأثیر آن بر تحولات جهانی در قرن هفدهم

۵/۱۱/۹۸‌‌‌‌‌‌‌

نشست تخصصی " رویارویی ایران و پرتغال در خلیج فارس و تأثیر آن بر تحولات جهانی در قرن هفدهم" اول بهمن‌ماه ۹۸ با سخنرانی دکتر رضا یگانه‌شکیب استاد تاریخ جهان در کالج سانتا مونیکا کالیفرنیا و دانش‌آموخته تاریخ جهان از دانشگاه کالیفرنیا در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد. وی در سخنرانی خود تلاش کرد با اتکا به منابع غربی، روایت جدیدی از تأثیر شکست پرتغالی‌ها در خلیج فارس بر موازنه‌ی قوا در سطح جهانی ارائه کند. دکتر یگانه‌شکیب سخنان خود را با بیان این نکته آغاز کرد که خروج پرتغالی‌ها از جزیره هرمز عملاً به پایان سلطه‌ی دریایی آنها در خلیج فارس و اقیانوس آرام انجامید زیرا مهم‌ترین پشتوانه‌ی حمایتی خود را که قلعه‌ی هرمز بود ازدست داده بودند و همین امر موجب شد تا سایر قوای محلی و منطقه‌ای بی‌پروا به رویارویی با آنها بپردازند.

ایشان در ادامه افزود: جایگزینی بریتانیا در شبه قاره هند و حاشیه‌های جنوبی خلیج فارس یکی از مهم‌ترین پیامدهای شکست پرتغال از ایران در قرن هفدهم بود. همچنین هلندی‌ها، رقیب دیگر پرتغالی‌ها در سایه‌ی این اتفاق موقعیت خود را در هند و اقیانوس آرام تقویت کردند.

در این نشست دکتر یاسر قزوینی، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران و مدرس گرایش خلیج فارس، به عنوان دبیر نشست توضیحاتی تکمیلی درباره مناسبات سیاسی نظامی و تحولات منطقه‌ای ارائه کرد. همچنین دانشجویان و علاقه‌مندان به ویژه دانشجویان گرایش خلیج فارس رشته تاریخ پرسش‌ها و نکاتی را درباره‌ی موضوع سخنرانی ارائه کردند.