اخبار و رویداد ها اخبار و رویداد ها

سهم مهم دانشگاه تهران در تاریخ ایران‌شناسی

۲/۷/۹۹

در ادامه سلسله نشست‌های مجازی هفتگی معاونت پژوهشی دانشکده ادبیات وعلوم انسانی دانشگاه تهران، نشست این هفته با حضور آقایان دکتر داریوش رحمانیان و دکتر احمدرضا قائم‌مقامی با موضوع" بررسی کتاب دفتری برای ایران: نامه‌های فارسی به ولادیمیر مینورسکی"اختصاص داشت. در ابتدای جلسه دکتر گودرز رشتیانی استاد گروه تاریخ مؤلف کتاب، ضمن بیان مقدمات آشنایی با آرشیو ولادیمیر مینورسکی در روسیه، در خصوص چگونگی انتقال این اسناد از کمبریج انگلستان توضیحاتی ارائه کرد و بعد به اهمیت جایگاه استادان دانشگاه تهران در ارتباط علمی نزدیک با مینورسکی و نیز اهتمام این دانشگاه در انتشار مجموعه‌ای از تحقیقات مینورسکی با عنوان ایرانیکا: "بیست مقاله ایران‌شناسی" اشاره کرد و ابراز داشت: این اقدام نقش مهمی در معرفی مینورسکی به مراکز علمی و دانشمندان مختلف جهان داشته و همچنان تداوم دارد. با اهتمام سیدحسن تقی‌زاده و مجتبی مینوی یادنامه‌ای بعد از مرگ مینورسکی به پاس خدمات علمی ایشان توسط دانشگاه تهران منتشر شد که همچنان مرجع مهمی در تحقیقات ایران‌شناسی است.

در ادامه این نشست مجازی دکتر احمدرضا قائم‌مقامی استاد گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی به نقد و بررسی کتاب پرداخت. وی گفت: نامه‌های این مجموعه شامل چند طیف و دسته متفاوت می‌باشد که از میان آنها نامه‌های علامه قزوینی از اهمیت بالای علمی برخوردار است. از بررسی متن برخی از نامه می‌توان به نکات تاریخی دست یافت که در پژوهش‌های امروز نیز کاربرد فراوان دارند.
در پایان دکتر داریوش رحمانیان استاد گروه تاریخ به اهمیت این کتاب از منظر تاریخ شرق‌شناسی و چگونگی تعامل پژوهشگران ایرانی با ولادیمیر مینورسکی اشاره کرد و علاوه بر جنبه‌های علمی، بر بررسی این کتاب از منظر روابط عاطفی و شخصی و همچنین اخلاقی تاکید و اظهار امیدواری کرد جامعه علمی امروز نیز به پیروی از سنت قدما اخلاق پژوهشی را سرلوحه فعالیت‌های علمی و آموزشی خود قرار دهد.