همزمان با اول اردیبهشت ماه روز میلاد استاد سخن شیخ اجل سعدی شیرازی و برگزاری " جشن سعدی "، دکتر فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران حضور یافت و ضمن دیدار با هیأت رئیسه و تعدادی از استادان، درخصوص حوزه علوم انسانی به ویژه " زبان فارسی و نقش برجسته آن در تمدن و فرهنگ ایران زمین" با چهرههای برجسته این حوزه به بحث و تبادل نظر پرداخت.
در این نشست صمیمانه دکتر جواد اصغری رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی با قدردانی از حضور دکتر مهاجرانی در این مناسبت فرهنگی، این دیدار را نویدی بر حسن توجه دولت به حوزه فرهنگ و علوم انسانی دانست که امیدبخش حمایت از سرمایههای ادبی کشور میباشد. ایشان در ادامه ضمن اشاره به کارکرد اجتماعی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران اظهار داشتند: به گواه تاریخ و قلم باقی مانده از مفاخر این کهکشان علم و تمدن، جایگاه این دانشکده در تقویت پایههای خلق تفکر و فرهنگ در نزدیک به یک قرن، بی بدیل بوده است و حمایت همه جانبه از این واحد پر افتخار بدون شک سرمایه گذاری ارزشمندی در تمدن ایران عزیزمان به شمار میرود.
دکتر روح اله هادی استاد گروه زبان و ادبیات فارسی در ادامه این جلسه بر جایگاه برجسته " زبان فارسی " در فرهنگ سازی تاریخی ایرانیان تاکید کرد و گفت: بدون شک " زبان فارسی " کمربند وحدت ملی در سراسر جغرافیای ایران میباشد که در طول تاریخ با گذر از موانع سخت همچنان نقش وحدت بخشی در ایجاد ارتباط مؤثر بین اقوام را عهده دار است. زبان فارسی، زبان هیچیک از اقوام ایرانی محسوب نمیشود، "فارسی" متعلق به همه اقوام ایرانی در طول تاریخ و یک زبان میانجی است که وسیله مفاهمه اقوام مختلف را فراهم آورده است. ما زبان فارسی را انتخاب نکردیم و تاریخ، "فارسی" را برای ما انتخاب کرده است.
دکتر گودرز رشتیانی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده با اشاره به تاریخ تمدنهای مختلف همانند مصر، یونان و رم باستان به وجه متمایز تاریخ ایران پرداختند و ابراز داشتند: " پیوستگی و تداوم " مهمترین اصل جریان تاریخ ایران بوده است. این پیوستگی و تداوم عمده ارکان و مبانی فرهنگی و هویتی ایرانیان از زبان فارسی گرفته تا جشنهای ملی همانند نوروز و آداب و رسوم و بناها و معماری آثار باستانی را شامل می شده است. برخلاف تمدنهای دیگر که دارای انقطلاع های طولانی بودهاند اما تمدن و فرهنگ ایرانی هیچوقت دچار انقطاع و چند پارگی نشده و سیر کلی خود را در هزارههای متمادی حفظ کرده است.
در ادامه این نشست دکتر شهرام یوسفی فر استاد گروه تاریخ و معاون پژوهشی دانشکده ضمن خوشامد گویی و قدردانی از تشکیل این جلسه گفت: تاریخ ما یک تاریخ بسیار پر افتخار در بین تاریخ نوع بشر از منظر ظرفیتهای انسانی و مقولههایی مانند صلح جویی، انسان دوستی و آفرینش زیبایی بوده است. در کنار سایر فرهنگها چنین رویکردهای انسانی در همه عصرها قابل تحسین است. تاریخی که در آن بیشمار جنگ و خونریزی روی داده همچنان با تکیه بر غنای فرهنگی که " زبان " اصلی ترین عنصر آن به شمار میرود، بر آرمانهای انسانی وفادار بوده است. وی در ادامه افزود: ما وارث ساحتهای عالی و انسانی بشری هستیم که در شعر و ادب و هنر و فلسفه سرزمین مان جاری ست و گذر از این مسیر، میسر نمیشد مگر با تکیه بر " زبان فارسی " که مهمترین عنصر ارتباطی و تمدن سازی به شمار میرود.
دکتر لیلا ورهرام استاد زبانهای باستانی و ایرانشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی با تائید بر جایگاه ارزشمند تمدن ایران زمین بر تاریخ جهان گفت: ما صاحب تاریخی هستیم که زیر سایه زبان و ادب فارسی، ظرفیتهای جهانی دارد. با یکپارچه نگری و دوری از تکه تکه کردن تاریخ میتوان نمونههای ارزشمندی از حکمرانیهای عدالت پرور را در تاریخ ایران زمین دید. کوشش ما باید بر این باشد که در حافظه و میراث جهانی همچنان پر قدرت باقی بمانیم و این مهم با تولید و خلق فکر و تربیت افراد تأثیرگذار دست یافتنی میشود.
دکتر میثم لباف خانیکی استاد باستان شناس در خصوص قلمرو باستان شناسی در حوزه تمدن و فرهنگ با تاکید بر نقش بارز " زبان " گفت: بدون شک باستان شناسی ما را به علمی مسلح میکند که جهانیان را قانع کنیم که چه بودیم، چه هستیم و چه میتوانیم باشیم. گسترش کانالها و نهادهای ارتباطی فعال در حوزه باستان شناسی باعث میشود مجرای حیات علمی و مراوده ما با جهان گستردهتر شود و تقویت روابط بین المللی و وفاق ملی که از شعارهای اصلی دولت چهاردهم به شمار میرود، به عرصه ظهور برسد. در ادامه دکتر نصیر اسکندری از اعضای هیأت علمی گروه باستان شناسی بر ایجاد و تقویت مراکز ایران شناسی در سایر کشورها تاکید کرد و گفت: این مهم بستری فراهم میآورد که سفیران فرهنگی خود مستقیماً زبان گویای تمدن و تاریخ ما باشند. دکتر زهرا ابوالحسنی چیمه استاد زبانشناس دانشکده ادبیات و علوم انسانی در تاکید سخنان همکاران خود گفت: در دنیای امروز دیپلماسی فرهنگی مهمتر از دیپلماسی سیاسی است و تقویت جایگاه سفیران فرهنگی و ایجاد و گسترش نهادها و پایگاههای تأثیرگذار میتواند ما را به مسیری امیدوارانه تر از حال هدایت کند و در این بین، نگاه دولت مردان به حوزه علوم انسانی و زبان فارسی مهمترین پایه سیاست ورزی و نقطه قوت ما در تعامل با دنیاست.
در ادامه این دیدار، دکتر سید حمید طالب زاده مدیر گروه فلسفه دانشکده زبان و ادبیات فارسی، فلسفه را بنیان سایر علوم دانست و از نقش انکار ناپذیر آن در تمدن بشری سخن گفت. ایشان به نقل از هایدگر گفت: فلسفه زیر سایه متفکران یونانی آغاز شده است و بنا به مستندات تاریخی یک ارتباط وسیع و لاینفک بین ایران و یونان بوده است و میراثی که در یونان پدید آمد در بسیاری از حوزهها ریشه در اندیشه ایرانی بخصوص زرتشت داشته است. در این بستر تمدن ساز، نقش زبان همچنان به عنوان اولین عنصر ارتباطی بی تکرار و برجسته بوده است.
دکتر احمد علیاری معاون اداری و مالی دانشکده ادبیات و علوم انسانی با تائید سخنان همکاران خود، از نقش تأثیرگذار حاکمیت با حمایت مالی و به دنبال آن ایجاد بسترهای غنیتر برای فعالیتهای علمی و پژوهشی سخن گفت. عضو هیأت علمی باستان شناسی در ادامه به امکانات موجود برای دانشجویان اشاره کرد و افزود: سعی ما باید بر این باشد که با گسترش امکانات و بروز رسانی آن به سطح ارتقا، آموزش و پژوهش بیافزاییم. ایشان تشکیل کنگرههای بین المللی و دعوت از صاحب نظران و بزرگان علوم را راهی مفید برای تعامل بیشتر با دنیا دانست و در ادامه افزود: با عنایت به فعالیتهای بزرگان پیشین و استفاده از تخصص بروز صاحب نظران، میتوان با تهیه یک اطلس دیجیتال تاریخی و باستانی همچون گذشته فرهنگ، تاریخ و تمدن باستانی ایران را به جهانیان معرفی نمود.
دکتر مهاجرانی در ادامه این نشست با ابراز خرسندی از حضور در جمع فرهیختگان علم و ادب از غنای دانشکده ادبیات و علوم انسانی در تربیت چندین نسل برجسته در علم و فرهنگ سخن گفت و افزود: جایی که در آن حضور داریم، محل تعامل تأثیرگذار بزرگانی چون محمد ابراهیم باستانی پاریزی، سید جعفر شهیدی و همانند ایشان بوده است و ما شاید گاهی از شدت کثرت منابع فرهنگی است که دچار کم توجهی به این جایگاه می شویم. دکتر مهاجرانی در ادامه با تاکید بر جایگاه دانشگاه در ارائه راهکار برای حل و فصل مشکلات پیش رو گفت: دانشگاه یک میراث فرهنگی ست و ما همه مدیون آدمهای فرهنگ سازی هستیم که در طی دهههای متمادی تأثیرگذار بودهاند. دانشگاه باید امن باشد و با ایجاد فرصتهای داخلی و خارجی میتواند به محلی برای ارزشمندترین تعاملات انسانی تبدیل شود. علم در خلوت آموخته میشود ولی دانش نیاز به تبادل و انتشار دارد.